●25 Ιανουαρίου: Μνήμη Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Αριστερά: Τοιχογραφία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, δια χειρός της αγιογράφου Χριστίνας Ραϊζη.
Δεξιά (επάνω): Το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Ι. Ναό της Νέας Καρβάλης.
Δεξιά (κάτω): Η λειψανοθήκη και η θήκη με την κάρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ή Ναζιανζηνός γεννήθηκε στα βάθη της Μικράς Ασίας, στην κωμόπολη Ναζιανζό ή Ανζιανζό της Καππαδοκίας το 329, από τον πατέρα του Γρηγόριο πού ήταν επίσκοπος στην Ναζιανζό, και την μητέρα του Νόννα η οποία τού έδωσε τα μέγιστα για την θρησκευτική και πνευματική του οντότητα. Έκανε θρησκευτικές και φιλοσοφικές σπουδές επί σειρά ετών στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και στην Αθήνα. Από αυτές τις πόλεις τρεις μεγάλες φιλίες αναπτύχθηκαν, με τον Άγιο Αντώνιο, τον Άγιο Αθανάσιο, και στην Αθήνα με τον Βασίλειο τον Μέγα, όπου διατήρησε στενούς φιλικούς δεσμούς στο υπόλοιπο του βίου τους. Λάτρεις και οι δυο της ήρεμης ζωής ζούσαν ασκητικά στον Πόντο. Ο Άγιος Γρηγόριος διατέλεσε το Ιερατικό αξίωμα τού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και συντέλεσε τα μέγιστα για την εξόντωση των αιρετικών της εποχής. Διετέλεσε προεδρεύων του Συνεδρίου της Δεύτερης Οικουμενικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία συμμετείχαν 150 Επίσκοποι της Ανατολής. Άφησε στην Χριστιανοσύνη πολλά πνευματικά έργα, επιστολές, συγγράμματα, και ποιήματα. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 389 σε ηλικία 60 ετών. Η Αγία μνήμη του τιμάται στις 25 Ιανουαρίου καθώς και στις 30 του ίδιου μήνα, εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου φυλάσσεται στη Μονή Βατοπεδίου.
Μέρος της Κάρας του βρίσκεται στη Μονή Μεταμορφώσεως - Μεγ. Μετεώρου.
Απότμημα Κάρας στη Μονή Σλάτινας Ρουμανίας.
Το ιερό του σκήνωμα στον ομώνυμο Ναό του στην Νέα Καρβάλη Καβάλας.
Μέρος των Λειψάνων του στον Πατριαρχικό Ναό αγ. Γεωργίου Φαναρίου Κωνσταντινουπόλεως και στη ρωμαιοκαθολική Βασιλική του αγ. Πέτρου Ρώμης.
Το άφθαρτο δεξί του χέρι αποθησαυρίζεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου "Εις Κοπάνους" στα Ιωάννινα.
Ο αριστερός πύχης στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.
Μέρος του αριστερού ποδός στη Μονή αγ. Παύλου Αγίου Όρους.
Τρία τμήματα στη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

…και αποτμήματα στις Μονές Χιλανδαρίου, Διονυσίου, Ξενοφώντος, Σταυρονικήτα, Γρηγορίου και Παντελεήμονος Αγίου Όρους, Λειμώνος Λέσβου, στη Λαύρα αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως και στο Ναό του αγ. Γεωργίου των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου